Fredag!



Hej på er! Så va det fredag igen!
Vi avslutade veckan men att jobba med vår utställning som är på måndag. Vi har pratat om känslor och hur man vill bli bemött av kompisarna när man är glad, ledsen, arg osv.... Jag säger inte så mycket mer om det här på bloggen. Utan kom till skolan på måndag mellan 15:00-17:30 och spana i hela utställningen. Alla klasser + fritids har bidragit med något! Givetvis finns det fika! :) 





Trevlig helg på er! Vi ses på måndag! 
/ Josefin 

Första skolveckan avklarad

Sådär, fredag eftermiddag och barnen har lämnat klassrummet. En del är påväg hem och andra är på fritids. 
Vi avslutade dagen med en samling på mattan och pratade om veckan. 
Alla barnen sa att det var nöjda med veckan. De berättade vad som hade varit bäst och ifall de hade lärt sig någonting. 
Jag som pedagog känner mig himla lycklig över att ha fått 17 fina, nyfikna och roliga elever till klassen. 
De skojar med mig och bjuder på sig själva. De leker bra med varandra och uppmuntrar kompisarna till olika saker. De är också väldigt nyfikna och upptäcker saker hela tiden. T ex att våra geomag (magneter) fastnade på brevinkastat i klassrummet. 
 
Imorse titade vi på Livet i Bokstavslandet, vi fick lära oss att ifall man sätter ihop bokstäverna S och K så får man ett annat ljud än bara ssssss. Barnen förstod och kunde efter filmen rabbla upp flera ord med Sk-ljud. Skön, skönhet, skärbräda, skönt, sköna osv... 
Till sist hade barnen kommit på hela 88 ord som börjar på bokstaven S. Simma, Sommar, sova, sola, sol, skola, surfa, surfplatta, säl, svan, stork, stol......
 

Under den fria tiden har flera av barnen valt att arbeta i sina språk- eller matteböcker. Där i tränar vi att följa mönster, dra streck, skriva siffror och bokstäver osv. 
 
Klass 2 har klassrum precis bredvid oss. I den klassen finns det en nallebjörn som heter Bruno. 
Bruno tyckte att klass två hade varit så fantatsikt duktiga den första veckan så han ville bjuda på glass och då tyckte han att F-klassen också skulle ha. 
Vilken fantastiskt snäll nallebjörn! :)
 
 
Ha en skön helg så ses vi på måndag! / Josefin 
 

Onsdag

Igår vad det flera av barnen som sa "När ska vi börja lära oss saker?" 
Det är alltså en klass med väldigt intresserade och motiverade barn. Igår när jag frågade vad de ville lära sig i förskoleklassen så svarade flera av dem att de ville lära sig läsa. 
 
I förskoleklassen har vi inga lektioner där jag kommer se till att alla sitter ner vid borden för att repetera bokstäver och ljud. Vi kommer på olika lekfulla sätt att arbeta och träna på både bokstäverna och dess ljud. 
Idag började vi arbeta med rim, det är ett av de första stegen till att lära sig läsa. Att höra ordens olika ljud. 
Att rimma kan de flesta av barnen sedan förskolan och idag valde jag att skriva upp barnens ord på tavlan för att de skulle kunna se att det var samma bokstäver i slutet av rim-orden. 
Barnen såg såklart detta med en gång och vi pratade lite om sambandet mellan en bokstav och dess ljud. 
 
 
Här har vi några av barnens rimord.
 
'
Vi avslutade dagen med att leka lekar tilsammans utomhus, och såklart såpbubblor. 
 
Igår pratade vi om hur en snäll och bra kompis ska vara. Barnen hade mycket kloka tankar. Idag startade vi dagen med att se på Ugglan & kompisproblemet. Vi diskuterade hur man säger förlåt på riktigt, även ifall det inte var meningen. Vi pratade också om olyckshändelser, att ibland händer det saker som inte är någon fel eller mening. 
 
Imorgon kommer vi jobba vidare med rim och bokstäver. 
 
Trevlig dag! / josefin